Térkövezés eszközei

2021. augusztus 10.Az előző blogcikkünkben összeszedtük, hogy mire érdemes figyelned, ha úgy döntesz, hogy saját kezűleg rakod le kertedben a térkövet. Ebben a blogcikkünkben pedig azt  fogjuk összeszedni, hogy milyen eszközökre lesz ehhez szükségetek.

Lássuk a térkövezés lépéseit!

A térkövezéshez szükséges szerszámok alapvetően attól függenek, hogy nagyobb területű, vagy nagyobb terhelésű burkolatot gépi erővel vagy pedig kisebb területő burkolatot kézi erővel szeretnél-e lerakni. Az első lépés mindig a burkolat helyének kijelölése, amelyhez jelzőkarókra és zsinegre lesz szükséged.  Ehhez jelzőkarókra és zsinegre van szükség. Az alap elkészítéséhez ki kell ásni a burkolat alapját. Ehhez a földtől függően ásó, csákány, lapát kell majd. Gondolnod érdemes a föld  elhordására is, amelyhez mindenképpen talicska kell. Ha nagyobb területről van szó, akkor pedig ezt földmunkagépekkel is el lehet végezni, végeztetni.

Ha mindezzel megvagy, akkor a burkolat terhelésétől függően a burkolat helyének pontos kijelölése után a szegélyt célszerű kialakítani. Gépkocsi terhelésnél a szegélyköveket mindenképp érdemes betonba rakni. A beton keveréséhez nagyobb területnél célszerű betonkeverőt bérelni. A vízelvezetés módjától függően kell lerakni a burkolat szegélyét. Itt a magasság pontos kijelöléséhez függőónra és vízmértékre van szükség.

A következő folyamathoz, a zúzott kő aljzat elkészítéshez labvibrátorra lesz szükség, mert ezt a réteget azzal tudod a leginkább ledöngölni. Valószínűleg nincs mindenkinek otthon ilyen gépe, de egy ilyet már nagyon sok helyen lehet bérelni is. Az ágyazó réteg lehúzásához egyenes deszkára és vízmértékre van szükség. Ezek a térkövek lerakásakor is nagy segítséget jelentenek.

Az utolsó lépés a térkövek helyre illesztése lesz. Ehhez egy egyszerű gumikalapácsra van szükséged, hogy ne sérüljenek az elemek. A térköveket általában vágni is kell. Ehhez gyémánttárcsás sarokcsiszolót is lehet használni. Ezzel szárazon lehet vágni a térköveket.
A fuga lehet homok, folyamhomok. Ennek a besepréséhez természetesen majd egy seprű kell. Vagy pedig a vízelvezetéstől függően lehet vízzáró fugázás is. Ekkor cementes fugára van szükség. Az elkészült burkolatot is érdemes lapvibrátorral elegyengetni. A térkövek felületének védelmére ilyenkor a vibrátor lapjára védőkötényt felrakni.

A térkövekkel kapcsolatos korábbi bejegyzésünket itt találod: Térkövezési kisokos Beton térkő  Térkő télen 

Aktuális tartalmakért keresd fel Facebook oldalunkat. 

 

weboldal készítés: Innoversity Kft.