Tippek földmunka előtt állóknak

2021. május 10.Amikor építkezést követően hátra van még a tereprendezés (korábban is írtunk már róla), vagy meglévő telkeden tervezel földmunkákat, akkor mindenképpen érdemes végiggondolni néhány dolgot. Ezzel nem csak időt hanem pénzt is tudsz spórolni. Ehhez hoztunk neked néhány tippet.

A pontos számítás

Gondolkodj lehetőleg előre! Ha lehet legalább 1-2 hónappal a munkavégzés megkezdése előtt találd meg a kivitelezőt, aki ebben segíteni fog neked! Egy jó kivitelező első lépése minden esetben az lesz, hogy pontosan felmérje a munkaterületet. Erre azért van szükség, hogy a munkavégzők rendelkezésére álljanak a megfelelő gépek és eszközök, hiszen sok esetben a rendezésre váró területet erdők vagy épületek fedik, amelyek rengeteg problémát vethetnek fel mind a tisztításuk, mind az elhordásuk tekintetében. A felmérés során rendszerint már megállapítható lesz az elvégzendő munka időtartama, de az is, hogy kell-e később extra földet hordani a helyszínre, vagy inkább felesleg termelődik majd. Ez pedig nagyban befolyásolja a fizetendő árat is.

A termőföld

A felső termőréteg egy nagyon értékes része a talajnak. Rakasd ezt félre a kivetelező céggel! A munkák végeztével visszateríthetik a talajra, amivel rengeteget spórolhatsz! A termőföld védelmet ugyanis a földtörvény írja elő. A területen ez a kitermelt termőföld felhasználásra kerülhet. A termőföldet a töltőföld + sittől megkülönböztetően kell kezelni.

A  megfelelő földmunka kivitelező

Válassz olyan céget, amelyik a lehető legtöbb terhet le tudja venni a válladról! Mire gondolunk? Hoznak konténert, elszállítják a sittet, hoznak termőföldet, ha szükséges. Ezzel sok időt és energiát spórolhatsz.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy költséges dolog-e a földmunka, a tereprendezés? Alapvetően ez a munka egy nagyon költséghatékony folyamat, ugyanis általában nem tart sok ideig. Ami viszont befolyásolja az árat az a terület mérete, a jellege, és a megközelíthetősége. Vagyis fontos tudnunk, hogy milyen növényzet van rajta, hegyen van vagy sík terepen, sziklás-e a talaj, vagy lazább szerkezetű.

Aktuális tartalmakért keresd fel Facebook oldalunkat. 

weboldal készítés: Innoversity Kft.