Amit az építkezés előtti tereprendezésről tudnod kell

2021. április 15.Építkeznél az idén? A telek már meg is van? De dimbes-dombos és még a gaz is derékig ér rajta? Ilyen esetben érdemes egy szakszerű tereprendezést kérned.

Hogyan zajlik a tereprendezés?

Kétféle tereprendezést különböztethetünk meg attól függően, hogy milyen mértékű beavatkozás szükséges:

  • durva tereprendezés
  • finom tereprendezés

A kertépítés első lépése általában a durva tereprendezéssel kezdődik, ilyenkor nagyobb mennyiségű földréteget mozgatunk, távolítunk, vagy hozatunk a kertbe. A durva tereprendezést általában földmunkagépekkel érdemes végezni, mivel költségkímélőbb és jelentősen gyorsabb a kézi munkavégzésnél. A durva tereprendezéshez sorolhatók a térburkolatok, kerti tavak medréből kikerülő föld is. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor következik a finom tereprendezés. Finom tereprendezésre a kertépítés közben folyamatosan kisebb-nagyobb mértékben sor kerül.

Mi történik, ha készen vagyunk?

Tereprendezés után úgynevezett töltőfölddel töltjük fel a területet.

Ez a föld, mint ahogy a neve is mutatja arra szolgál, hogy kialakítsuk a végleges szintet. Nem kell a legjobb minőségűnek lennie, de nagyon fontos, hogy ne legyen benne szemét, sitt és jól lehessen tömöríteni. A szemetes töltőföld ugyanis nem lesz jó majd a növényeknek és az alsóbb talajrétegeket is szennyezheti.

Mennyibe kerül?

A tereprendezés egy nagyon költséghatékony folyamat, ugyanis általában nem tart sok ideig. Ami viszont befolyásolja az árat az a terület mérete, a jellege, és a megközelíthetősége. Vagyis fontos tudnunk, hogy milyen növényzet van rajta, hegyen van vagy sík terepen, sziklás-e a talaj, vagy lazább szerkezetű. Összeszedtünk néhány tippet a hatékony földmunka érdekében.

Aktuális tartalmakért keresd fel Facebook oldalunkat. 

weboldal készítés: Innoversity Kft.