Műgyantapadlót lakásba?

2022. február 15.Egy műgyantapadló lélegzetelállítóan szép tud lenni, ha ügyes kezek öntötték ki. Ezeket a fényes felületeket látva sok emberben felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e otthonunkba is ezt a padlótípust választani. Ebben a cikkben az előnyöket és a hátrányokat szedtük össze.

A műgyantapadló

A műgyantapadló egy többrétegű, általában kétkomponensű padló burkolati rendszer, amelyet öntött padlónak is szoktak nevezni. Az eljárás lényege, hogy a hordozó felületre a gyanta folyékony halmazállapotban, öntéssel kerül fel, majd a szükséges kötési idő után szilárdul meg. Ipari és otthoni környezetben egyaránt alkalmazható, látványos díszítésekkel tehetjük egyedivé.

Előnyök

Egy tökéletesen kiöntött műgyantapadló nagyon szépen mutat. Talán ez ennek a padlófajtának a legfőbb vonzereje, a könnyen takaríthatóság mellett. A lazán tapadó, durva szennyeződést és a port porszívóval lehet róla felszedni, míg a finom szennyeződést egyszerű, nedves törlőeszközzel, felmosóval kell eltávolítani. Egy jól megválasztott szín rengeteget világosíthat egy adott szobán. Bár a felület fényes hatást kelt, ez a padló még sem csúszik. Egyedül akkor kell vigyázni rajta, amikor vizes.

Hátrányok

Alapvetően nehéz olyan szakembert találni, aki nem csak csarnokokat vállal ezzel a technikával. Manapság azonban szaporodik a jó mesteremberek száma, nem érdemes feladni a kutakodást, ha ragaszkodunk ehhez az esztétikus padlóhoz. Ebből ered a másik hátránya is. Nagyon ritkán tudjuk megnézni élőben, hogy hogyan is fog mutatni ez a padló a lakásban. Ebből bizony nem készülnek kiállítási darabok. Maximum fényképeken, vagy jó esetben egy ismerősnél csodálhatjuk meg a végeredményt.

Csak betonalapra lehet kiönteni. Érdemes figyelni arra, hogy semmiképp se legyen sérült, vagy nedves az alap, mert akkor nem tapad meg rajta.

Ez a megoldás nem tartozik a legolcsóbb padlóburkolatok közé a több munkafázis és réteg miatt.  Az árát drágítja még az is, hogy ha a betonaljzatot ki kell egyenlíteni az öntéséhez.

A műgyantapadlóval kapcsolatos kapcsolatos korábbi bejegyzésünket itt találod: Műgyantapadlóról dióhéjban

Aktuális tartalmakért keresd fel Facebook oldalunkat. 

weboldal készítés: Innoversity Kft.