Jó tanácsok napelemes rendszer telepítése előtt

2022. március 3.Számos előnyét ismertük meg a napelemes rendszereknek. Azonban mielőtt napelemes rendszer telepítésére adjuk a fejünket érdemes szakemberrel tanácskozni a telepítés előtti tudnivalókról. De hogy ne legyél teljesen felkészületlen a témában, ezért ebben a cikkben összeszedtük neked, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a telepítéssel kapcsolatban.

Földrajzi fekvés és tájolás

A napelem elhelyezkedése nagyban befolyásolja, hogy mennyire erős napsugárzás éri a paneleket. Magyarországon jellemző napsütések órák számát tekintve nagyjából 3 db napelem átlagos termelése 1100-1200 kWh körül tekinthető optimálisnak. Napelemes rendszert leginkább déli tájolású tetőre érdemes telepíteni. Déli tájolású telepítésnél éri a Nap fénye a legtöbbször a napelemet, így a megtermelt energia ilyenkor lesz a legtöbb.

A tető

Rossz állapotban lévő tetőszerkezetre nem lehet és nem is érdemes napelemes rendszert telepíteni. A napelem rendszer akár 25 évig is biztosíthatja nekünk az ingyenes villamos energiát, ezért nem szabad gyenge minőségű tetőszerkezetre építeni. A napelem rendszer telepítése előtt elengedhetetlen a tetőszerkezet teljes átvizsgálása, hiszen a hibás kivitelezés később felesleges többletköltségeket von maga után. Ez azért is fontos, mert egy napelem súlya eleve 17-20 kg között mozog. Egy négy fős család ellátásához minimum 10 táblára van szükség, amely 170-320 kg-os többlet terhelést jelent a tetőnek. A napelemek termelésének mértéke nemcsak attól függ, hogy hány kW-os a napelem. Magyarországon a 35 fokos dőlésszög az ideális teljesítmény alapvető feltétele a földrajzi fekvés miatt. A legtöbb tető ebben a szögben dől, de ha lapos tetőd van, akkor olyan tartószerkezetre is szükség lesz, amely ezt biztosítani tudja.

Aktuális tartalmakért keresd fel Facebook oldalunkat. 

weboldal készítés: Innoversity Kft.