Hogyan működik a napelem?

2021. december 3.Ahogy már korábban is említettük, a napelemparkok alapjául szolgáló terület rendezése fontos feladat, de arról a korábbiakban még nem esett szó,  hogy milyen elven működik. Fontosnak tartjuk a terület mélyebb bemutatását, hiszen sokszor fordulnak hozzánk e témában.

napelem

A napelem  egy olyan eszköz, amely napfényből állít elő elektromos áramot. A napelem fény hatására működik, így a felhőkön keresztül érkező napsugárzásból is termeli az áramot. Sokan összekeverik a napkollektorral, pedig van közöttük különbség. Míg egy napelem elektromos energiát állít elő, addig a napkollektor csak a ház melegvíz ellátásában tud segíteni.

A kristályos napelem

Ezeket a forradalmi eszközöket két nagy csoportba szokás alapvetően sorolni, amelyet a technológiájuk határoz meg. Ennek értelmében kristályos és vékonyrétegű napelemekről beszélhetünk. A kristályos napelemeket az 1950-es évek közepétől gyártják a lakosság számára is elérhető piacra. A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilíciumcellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A cellák gyártási technológiája alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat. A különbség a két technológia között a szilíciumtömbök előállításában van, amiből a cellákat vágják.

Hogyan termel energiát?

Mikor a napelem elnyeli a fényt, mozgásképes töltött részecskék keletkeznek. Ezek az apró részecskék olyan fizikai változást hoznak létre, amely hatására elektromos áram termelődik. Egy napelemes rendszer egyik legfontosabb része maga a napelem, amelyben a félvezető leggyakrabban kristályos szilícium villamos energiát képes biztosítani a fény gerjesztő hatásának köszönhetően. Napelemes rendszerünkből érkező energiát egy úgynevezett ad-vesz mérőórán keresztül tudjuk a központi hálózatra csatlakoztatni. Ez a mérőóraa helyi áramszolgáltató engedélyéhez kötött. Az engedély feltételei például a megfelelő hálózati inverter, szabályos mérőhely, szükséges fázis és amper szám megléte.

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk a központi hálózathoz kapcsolódni, akkor az autonóm vagy akkumulátoros rendszert használhatjuk. A megtermelt áramot ebben az esetben nem kapcsoljuk rá a központi hálózatra, csupán az ingatlan saját villamos rendszerére. Ilyen rendszer kiépítéséhez szükségünk lesz napelemes töltésvezérlő, illetve akkumulátor szett és szinuszos inverter beszerzésére.

Bérmelyik verziót is választjuk, az első lépés a tereprendezés. Alapesetben a naperőmű építés előkészületi munkáit gépek végzik azonban vannak olyan területek, amelyekre minimálisan lehet gépekkel közlekedni. Ebben az esetben a kézi munkaerő előtérbe kerül. Cégünk vállalja a napelemparkok villanyszerelési, kábelezési tevékenységeit, hiszen kézi erővel megközelíthető olyan terület is, ahova a gépen nem érnek el.

Aktuális tartalmakért keresd fel Facebook oldalunkat. 

weboldal készítés: Innoversity Kft.